• Novinky

          • Téma: Podzimní počasí – MŠ
            • Téma: Podzimní počasí – MŠ

            • FOTOGALERIE

              Co se u nás tento týden dělo v mateřské škole?

              • Vyprávění o počasí na podzim s využitím obrázků
              • Kreslíme si „kalendář počasí“
              • Co musí udělat zvířátka, než začne zima? (malujeme strom se zvířátky)
              • Dramatické pohádky – Veverka a oříšek
              • Seznamujeme se s novými písněmi: Listopad, Vzal si mrak
              • Děti pohybově vyjadřují pocity při Mravenčí ukolébavce

              Vaše paní učitelky

               

          • Bobřík informatiky
            • Bobřík informatiky

            • FOTOGALERIE

              V uplynulém týdnu se žáci 4. a 5. ročníku poprvé zúčastnili národní předmětové soutěže Bobřík informatiky, podporované Ministerstvem školství. Soutěž je cílena na běžného žáka se zájmem o svět technologií. Klade si za cíl seznamovat žáky s tím, co to jsou informatické otázky a problémy, a že informatika není totéž co ovládání počítače. Soutěžící odpovídali na otázky z oblasti informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti. Žáci vyplňovali online test, v němž vybírali z několika odpovědí nebo přemísťovali objekty na obrazovce. 

              Naši žáci soutěžili v kategorii Mini (4. - 5. ročník) a vedli si nad očekávání dobře! Ze 14-ti zapojených dětí se hned čtyřem podařilo ulovit Bobříka informatiky. Těmito úspěšnými řešiteli se stali Adrian Juřík, Jakub Štěpán, Lukáš Kučera a Šimon Vrla. Šimon dokázal získat 196 bodů, tzn. plný počet bodů!!! Je třeba zmínit, že hned několik žáků se umístilo těsně pod hranicí 120 bodů a chybělo jim tak jen kousek štěstí k dosažení bobříka😊

              Všem dětem moc gratulujeme a přejeme, aby se jejich informatické myšlení dál rozvíjelo tím správným směrem.

              Eva Hořínková

               

               

            • Konzultace ve třech

            • Vážení rodiče, milé děti,

              srdečně Vás zveme na konzultace ve třech (žák+rodič+učitel), které se budou konat 24. 11. 2022 od 13:30 do 17:30. U jednotlivých vyučujících si prosím rezervujte termín na EduPage. Tento den také proběhnou volby do Školské rady.

              Budeme se těšit.

              Vaše paní učitelky

            • Lampionový průvod

            • Unie rodičů při ZŠ a MŠ Veselá Vás zve na lampionový průvod, který bude zahájen v pátek 25. listopadu v 17 hodin u školy.

              Budeme se těšit na společné setkání. Drobné občerstvení zajištěno.

              Unie rodičů

               

          • Přerušení provozu MŠ
            • Přerušení provozu MŠ

            • V souladu s ustanovením, §3 odst. 2 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, a po projednání se zřizovatelem rozhodla ředitelka o přerušení provozu mateřské školy, jejíž činnost vykonává Základní škola a Mateřská škola Veselá, okres Zlín, příspěvková organizace.

              Provoz bude přerušen od pátku 23. 12. 2022 do úterý 3. 1. 2023 z organizačních důvodů.

              Provoz bude opět zahájen v úterý 3. 1. 2023.

              Přerušení provozu MŠ

              Petra Slováčková, ředitelka školy

          • Říjen ve školní družině
            • Říjen ve školní družině

            • FOTOGALERIE

              Další měsíc je za námi a my jsme ve školní družině vyzkoušeli mnoho nových aktivit. Například práci s Bee-Boty, které jsme programovali tak, aby se dostali z bodu A do bodu B nebo jsme s nimi zkoušeli malovat či hrnout se speciálním nástavcem malé kostičky. Také jsme vytáhli klávesy, na kterých děti zkoušely složit písničku nebo jsme se s některými naučili zahrát píseň Ovčáci čtveráci. Dále jsme vyráběli náramky přátelství z bavlnek, obrázky z kamínků, výtvory z přírodnin (stromečky, ježky, veverky), vymalovávali omalovánky nebo vyrobili stolní fotbal ze staré bedny. Kaštany jsme využili na kaštanovou válku, stavili jsme domečky z dek, četli jsme knihy, které jsme si půjčili v knihovně, hráli deskové hry, bingo či zahráli krátké divadelní a pěvecké představení pro ostatní spolužáky a paní učitelky. Za hezkého počasí jsme na školní zahradě udělali překážkový běh, házeli raketkami do dálky nebo na umělém hřišti hráli míčové hry.

              Karolína Chmelařová, vychovatelka

          • Podzimní uspávání broučků
            • Podzimní uspávání broučků

            • FOTOGALERIE

              První listopadový čtvrtek, 3. 11. 2022, se na naší škole uskutečnilo podzimní uspávání broučků. Této vydařené akce se zúčastnili děti a žáci ze ZŠ a MŠ Veselá, paní učitelky a zaměstnankyně školy a školky, rodiče a spousta dalších příbuzných. Akce startovala u školy, dále se pokračovalo do veselského lesa, kde děti z různých přírodnin vyrobily postýlky pro broučky. V lese také objevily domeček pro broučky, které následně uložily k zimnímu spánku a zazpívaly jim krásnou ukolébavku. Za doprovodu pohádkových písniček jsme se všichni společně vydali zpět ke škole. Završení celé akce probíhalo na školní zahradě, kde bylo pro všechny připraveno pohoštění, které během čtvrtka děti připravily. Nechyběl horký čaj a punč na zahřátí. Nejen rodiče, ale i ostatní zúčastnění se kochali výrobky a výkresy dětí. Celá akce se velmi vydařila a všem se moc líbila. Velké poděkování patří všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na uskutečnění této slavnosti. 

              Vaše paní učitelky

               

          • Přírodniny nás baví a přípravy na Uspávání broučků v MŠ
            • Přírodniny nás baví a přípravy na Uspávání broučků v MŠ

            • FOTOGALERIE

              Stejně letos jako loni se děti v mateřské škole těšily na lucerničkový pochod do lesa s uspáváním broučků. Trénovali jsme písně i básně o broučcích, beruškách, cvrčcích. Povídali jsme si s dětmi, jak se malí tvorečkové připravují na zimu, kam si zalézají. Malovali jsme mravenečky, tvořili pavouky, broučky, berušky z růzých materiálů. Celou přípravu jsme zakončili pečením štrůdlu z jablíček, který jste mohli spolu s dětmi ochutnat na naší podzimní akci.

              Vaše paní učitelky

            • Sázení ovocných stromů

            • Vážení rodiče, milé děti, přátelé Veselé školy,

              srdečně Vás zveme na společné sázení ovocných stromů. Obec se rozhodla založit ovocný sad, který bude vysázen vedle hřiště s umělým povrchem. Budeme velmi rádi, když nám v sobotu 12. 11. 2022 od 9:00 přijdete s dětmi pomoct. Sad bude v budoucnu sloužit také pro naši výuku a už se těšíme, až společně s dětmi budeme sklízet jablka, hrušky, třešně a další plody.

              Vaše paní učitelky

          • Návštěva knihovny a Obecního úřadu na Veselé
            • Návštěva knihovny a Obecního úřadu na Veselé

            • FOTOGALERIE

              Na začátku tohoto týdne jsme se vydali na exkurzi na obecní úřad a do Místní knihovny ve Veselé. Žáci byli rozděleni do dvou skupin a postupně jsme navštívili knihovnu a následně úřad. Paní knihovnice Sobotíková měla pro děti připravené strašidelné povídání o strašidlech a příšerkách, které se vyskytují v knihovnách. Poslechli jsme si vyprávění o Hejkalovi nebo o Knihomolovi. Paní knihovnice dětem předala také spoustu tipů na knihy s tématikou strašidýlek, podzimu atd. Děti měly také možnost vypůjčit si knihy, které se jim líbily. 

              Další kroky směřovaly o kousek dál. Do zasedací místnosti obecního úřadu, kde nás přivítal pan starosta, místostarosta i paní účetní. Poslechli jsme si povídání o tom, co se na obecním úřadě děje, jaké věci se musí řešit. Děti měly zvídavé otázky, na které jim pánové ochotně odpovídali. Největším zážitkem byla prohlídka rozhlasové místnosti. 

              Děkujeme paní knihovnici i pracovníkům obecního úřadu za příjemně strávené dopoledne, a také za to, že jsme měli možnost, zase o malý kousek více, poznat Veselou.

              Vaše paní učitelky

               

            • Podzimní uspávání broučků

            • Vážení rodiče, milé děti a všichni přátelé školy,

              srdečně Vás zveme na Podzimní uspávání broučků, které se bude konat ve čtvrtek 3. 11. 2022 od 16:00 hod. Děti si pro Vás opět chystají nejedno překvapení.

              Těšíme se na společné setkání!

              Veselé děti a všichni zaměstnanci školy

          • Den stromů
            • Den stromů

            • FOTOGALERIE

              Každý rok se 20. října slaví Den stromů. I naše Veselá škola se k těmto oslavám přidala. Paní učitelky se rozhodly uspořádat pro žáky terénní výuku v okolí Veselé. Proto jsme se v úterý 18. října vydali na celodenní výpravu do lesa Amerika, nedaleko obce. Celý den žáci pracovali ve smíšených skupinách, ve kterých měli vypracovávat úkoly a společně plnit různá zadání. Do celé procházky byly zařazeny všechny předměty. V rámci geometrie žáci procvičovali osovou souměrnost a geometrické útvary, které vytvářeli z nasbíraných přírodnin. Orientace a poznávání okolí jsme zařadili do vlastivědy. Pro některé děti bylo velmi obtížné zorientovat se v tomto terénu, jiní bravurně poznávali území, kterým jsme procházeli. Přírodověda byla zastoupena poznáváním stromů, listů, plodů, ale i živočichů, které jsme po cestě potkali. Dalším úkolem pro skupiny bylo vytvoření vlastní básně, která měla být napsána na téma stromy, les. Některým skupinkám se básničky obzvláště povedly. Důraz byl kladen také na procvičování anglického jazyka. Žáci měli za úkol hledat věci a přírodniny podle anglických názvů, zkoušeli také hledat ve slovnících. Nebo si procvičili základní anglická slovíčka. Jedním z bodů terénní výuky byla také tvorba podzimních obrazů. Žáci dostali pouze rám, bylo tedy na jejich fantazii, jaký obraz vytvoří. Celou vycházku jsme používali i naše smysly. Děti se zaposlouchaly do zvuků přírody, poslouchaly jaké zvuky jsou kolem nich, co všechno slyší. Jedním z úkolů bylo také procházení terénu se zavázanýma očima. Žáci důvěřovali vedoucímu skupinky, který je vedl lesním terénem. Tento úkol děti bavil nejvíce a byly z něj velmi nadšené. 

              Na to, jak se úterní vycházka a výuka podařily se můžete podívat v naší fotogalerii.

              Vaše paní učitelky

          • Úklid školní zahrady
            • Úklid školní zahrady

            • FOTOGALERIE

              Tento podzimní týden vybízel k venkovním činnostem na zahradě. Jelikož byla školní zahrada plná opadaného listí, rozhodli jsme se, že na zahradě uklidíme. Děti tak v pracovních činnostech dostaly hrábě, metly a pustily se do práce. Ruku k dílu přidaly také paní učitelky, paní školnice i vychovatelka. Děti venkovní práce velmi bavily. Na zahradě jsme letos jistě nebyli naposledy. Na to, jak nám šla práce hezky od ruky se můžete podívat ve fotogalerii. 

              Kristýna Goišová

               

          • Barvy podzimu – MŠ
            • Barvy podzimu – MŠ

            • FOTOGALERIE

              Nosíme přírodniny do mateřské školy, pozorujeme, jak vypadají, jakou mají barvu, vůni. Se zavřenýma očima a podle hmatu zkoumáme, co to je. Některé přírodniny i ochutnáváme (oříšky) a tvoříme z nich obrázky. Obkreslujeme listy a lepíme je na společný strom. Dokreslujeme strukturu listu. Z kaštanů a plastelíny tvoříme šneky a rozfoukáváme kaňku tuše, ze které pak kreslíme šípkový keř se šípky. Učíme se nová říkadla: „Šnečku, šnečku“, „Byl jednou jeden kaštan na stromě“ a novou píseň: „Líné myšky“.

              Vaše paní učitelky

               

          • Drakiáda
            • Drakiáda

            • FOTOGALERIE

              V neděli 9.10.2022 se pro děti podařilo uspořádat Drakiádu. Počasí nám vynahradilo, první zrušený termín konání drakiády a dopřálo nám sluníčko i vítr. Věříme, že si děti i rodiče pouštění draků užili, pochutnali si na připravených dobrotách a strávili tak příjemné společné odpoledne.

              Unie rodičů

               

          • Poznáváme okolí a přírodu
            • Poznáváme okolí a přírodu

            • FOTOGALERIE

              V úterý 11.10. jsme se vydali prozkoumat podzimní přírodu. Ani ranní nepřízeň počasí nás nedokázala odradit od toho, abychom po osmé hodině vyrazili autobusovou linkou směr Všemina. Zde jsme měli jasný plán - nasbírat co nejvíce šípků do soutěže, ve které jsme zapojeni. U svačinky jsme si popovídali k čemu slouží retenční přehrada na Všemině, a taky jsme si zopakovali, jaká pravidla musíme dodržovat v lese a při sběru hub. Jak se nám s houbařením dařilo při cestě lesem do Trnavy posuďte sami.

              Vaše paní učitelky

          • Land art
            • Land art

            • FOTOGALERIE

              Začátek října byl jako stvořený pro venkovní výuku. S našimi třeťáky, čtvrťáky a páťáky jsme se rozhodli jít ven v rámci výtvarné výchovy. Věnovali jsme se uměleckému směru Land art. Vysvětlili jsme si, že se jedná o umělecká díla tvořena v krajině, s využitím přírodních materiálů. Jde o zkrášlování přírody. Ukázali jsme si ta nejslavnější díla od světových i českých umělců. Poté se žáci samostatně rozdělili do tvůrčích skupin a pracovali. Na to, jak se jim to povedlo, se můžete podívat. 😊

              Kristýna Goišová

               

          •  Prvňáčkům se ve škole líbí
            • Prvňáčkům se ve škole líbí

            • FOTOGALERIE

              Září uteklo velmi rychle. Naši nejmladší žáci se seznámili s prostředím školy, s novými spolužáky a s jejich učitelkami. Práce jim šla hezky od ruky a škola je baví. 

              Martina Vajďáková


          • MŠ – Šel zahradník do zahrady
            • MŠ – Šel zahradník do zahrady

            • FOTOGALERIE

              Tento týden v mateřské škole měl téma Šel zahradník do zahrady. Povídali jsme si s dětmi o zelenině, ukazovali si názorné ukázky, trénovali počítání do 10 a procvičovali barvy, naučili jsme se novou písničku, opakovali jsme básničky o podzimu a vyráběli muchomůrky z papíru.

               

              Vaše paní učitelky