• Novinky

          • Den stromů
            • Den stromů

            • FOTOGALERIE

              Den stromů je svátek, který oslavuje stromy. V současné době se slaví ve více než 40 zemích světa. V České republice připadá Den stromů na 20. října. I my na Veselé škole jsme si chtěli tento den připomenout.

              První dvě vyučovací hodiny jsme strávili ve třídách, kde byla výuka tematicky propojena se stromy. A jelikož jsme se celý minulý týden věnovali taky tématu oblečení, nechyběla na konci druhé hodiny „módní přehlídka stromů“. Při této přehlídce mohly všechny děti popustit uzdu fantazie a ukázat své ztvárnění jakéhokoliv stromu. Poté už jsme se společně vydali do přírody. Děti pracovaly ve skupinkách a plnily různé úkoly. Jeden z úkolů byl fotografický – celá skupina měla dle zadání vyfotit 12  fotografií. Dalším zadáním bylo měření kmenů stromů nebo tvoření obličejů z přírodnin.

              Celý den se velmi vydařil a všichni jsme si ho společně užili.

               

              Vaše paní učitelky.

               

          • Týden oblečení
            • Týden oblečení

            • FOTOGALERIE

              V uplynulém týdnu a částečně i v tomto týdnu jsme se v naší škole věnovali tématu oblečení. Toto téma jsme pojali opravdu obšírně a troufáme si říct, že se nám podařilo dozvědět se spoustu zajímavých a hlavně užitečných informací, jenž se nám mohou hodit v praktických životních situacích. Hodně jsme se zamýšleli nad tématikou, kde, jak a kdo pro nás oblečení vyrábí, jakou cestu oblečení musí urazit, než se dostane k nám domů, jak můžeme s oblečením zacházet a ulehčit tak mnoha faktorům našeho života a světa, ve kterém žijeme a chceme ho mít krásný. Naučili jsme se anglická slovíčka oblečení, vyzkoušeli naměřit a připravit látku na šití. V neposlední řadě jsme také zhotovili převlékací kabinku, kterou jsme si také mohli za odměnu vyzkoušet na našem historicky prvním uspořádaném Swapu na Veselé.

              Každý den jsme se tématicky oblékali. 

              1. den - domácí oblečení

              2. den - mix vzorovaného oblečení

              3. den - různé druhy sportovního oblečení

              4. den - společenské oblečení

              5. den - DEN STROMŮ (20.10.)

              Další fotografie z jednotlivých dnů můžete shlédnout na našem facebookovém profilu. 

              https://www.facebook.com/zsamsvesela

               

              Vaše paní učitelky

            • Pozvánka na SWAP

            • Vážení rodiče a přátelé školy,

              srdečně Vás zveme na SWAP, který se uskuteční v pondělí 23. 10. 2023 od 10:00 do 16:00 hod. v Centru volného času. Budeme rádi, když společně s dětmi přijdete!

              P.S.: Stále můžete nosit již nepotřebné věci do školy, ať je z čeho vybírat! :-)

              Veselé děti a paní učitelky

          • Robinson - preventivní program
            • Robinson - preventivní program

            • FOTOGALERIE

              Dne 16.10. jsme mezi námi přivítali zkušeného lektora z KPPP Zlín Ing. Jana Plška. Ten si pro nás, připravil bohatý program s názvem Robinson. V tomto duchu jsme se nesli celé dopoledne, kdy jsme postupně objevovali, jaký význam a hodnotu má každý jedinec v našem kolektivu. Jakou roli hraje v našich vztazích omluva, umění ocenit druhého, nezávidět, umět poznat trápení druhého a následně se pokusit mu pomoci. Tohoto programu se účastnily všechny děti od 2. ročníku výše. Moc za toto dopoledne děkujeme, určitě z nej budeme čerpat.

              Paní učitelka Eva

               

          • MŠ - Zelenina ze zahrady
            • MŠ - Zelenina ze zahrady

            • FOTOGALERIE

              Děti pojmenovávaly druhy zeleniny, využívaly obrázky, vytleskávaly rytmus, mačkaly krepový papír, který nalepovaly na vytištěný druh zeleniny. Učili jsme se píseň Cibulenka za doprovodu klavíru, báseň o pavoučkovi a pohybovou hru Šel zahradník do zahrady. Na hru Obr a Paleček jsme využili velkou a malou dýni. Celý týden děti nosily různé druhy zeleniny. V závěru týdne jsme si z ní připravili společnými silami vitamínový salát. Práce nám šla pěkně od ruky.

              Vaše paní učitelky


               

          • Děti ze školní družiny v knihovně
            • Děti ze školní družiny v knihovně

            • FOTOGALERIE

              Ve středu 11. 10. jsme se s dětmi vydali do Místní knihovny na Veselé, kde pro nás měla paní knihovnice Sobotíková připravené povídání o voskovkách. Starší děti společně s paní knihovnicí předčítaly pohádku a naši prvňáčci podle toho malovali voskovkami různé obrázky. Na konci vznikl krásně barevný obraz. Poté si děti mohly prohlédnout knihy a případně si je i zapůjčit domů. Kdo chtěl, si mohl projít stezku s úkoly a vyluštit tak tajenku. Moc děkujeme a budeme se těšit na další návštěvu.

              Vychovatelka Karolína Chmelařová

               

          • Drakiáda
            • Drakiáda

            • FOTOGALERIE

              V neděli 8. 10. 2023 se na fotbalovém hřišti uskutečnila tradiční Drakiáda. I když nás nedělní ráno přivítalo zataženou oblohou s deštěm, tak se nakonec přece jen umoudřilo a dovolilo dětem si tak toto odpoledne pořádně užít. Jako velké zpestření letošní drakiády byla návštěva dravců ze Záchranného centra v Hošťálkové. Děti si mohly dravce prohlédnout z blízka, pohladit, vzít na ruku, vyfotit se, ale také se o nich určitě dověděly zajímavé informace. Součástí drakiády byla i soutěž o nejoriginálnější jméno draka, ocenění doma vyrobených draků a samozřejmě oceněni byli i všichni účastníci letošní drakiády. Už teď se těšíme na další.  

              Unie rodičů

            • Týden oblečení!

            • Vážení rodiče, milé děti, všichni přátelé Veselé školy,

              naše škola je zapojena do projektu Recyklohraní, který má za cíl prohloubit znalosti žáků v oblasti předcházení vzniku, třídění a recyklace odpadů. Jedním z aktuálních úkolů je seznámit děti s výrobou a recyklací oblečení. Je to velmi důležité téma, protože výroba oblečení, bot, a bytového textilu je spojena s velkou spotřebou energie, vody a také se znečištěním plynoucím z používání chemických postřiků při pěstování plodin.

              V návaznosti na projekt jsme vymyslely s paními učitelkami dvě akce.

               

              Týden oblečení

              Od 16. 10. do 20. 10. 2023 nás čeká Týden oblečení! Nejen že se děti ve vyučování, školce a školní družině dozví spoustu zajímavých informací o zpracování textilu, ale také nás každý den čeká jiné téma, dle kterého se děti mohou do školy obléct. Nechte dětem doma volnou ruku při vybírání oblečení do školy.

              Témata:

              16. 10. – Domácí oblečení

              17. 10. – Vzory (puntíky, káry, proužky, květiny atd. – vše dohromady)

              18. 10. – Sportovní oblečení (různé druhy sportů)

              19. 10. – Společenské oblečení (návštěva divadla 1.-2. ročník)

              20. 10. – Den stromů (dle fantazie)

               

              SWAP oblečení (vzájemná výměna oblečení)

              Druhá akce je pro děti, rodiče i širokou veřejnost. Během zmíněného týdne budeme také vybírat oblečení, které vám doma leží a chcete jej poslat dále. Můžete do školy nosit oblečení (dětské i dospělácké), batohy, kabelky nebo sportovní vybavení, které již nevyužijete a mohou udělat radost někomu dalšímu. Prosíme, aby oblečení bylo čistě vyprané a nebylo špinavé nebo poškozené. Věci můžete nosit paní vychovatelce Chmelařové nebo paní školnici Gerychové (veřejnost může nosit věci v čase 7:00 – 8:00).

              Co se s věcmi bude dít poté?

              V pondělí 23. 10. od 10:00 do 16:00 proběhne v Centru volného času na Veselé nabídka věcí, kdy se můžete přijít podívat, zda byste doma něco nevyužili a našli tak věcem nový domov. Věci, které domov nenajdou, pošleme tam, kde jsou potřeba (charita, dětské domovy, azyly) dle druhu oblečení.

               

              Již v tomto týdnu můžete začít prohledávat a třídit šatníky a od pondělí 16. 10. můžete začít věci nosit.

               

              Předem děkujeme všem za spolupráci a věříme, že se nadcházející akce vydaří a bude pro děti přínosná.

               

              Vaše paní učitelky

               

          • Září ve školní družině
            • Září ve školní družině

            • FOTOGALERIE

              Na začátku školního roku jsme se společně přivítali, zahráli si seznamovací hry, vytvořili pravidla, které budeme ve školní družině dodržovat a vydali se na cestu za dobrodružstvím. Po celý rok budeme putovat z ostrova na ostrov a objevovat nové úkoly a překážky. Naučíme se u toho spoustu nových dovedností a informací. A hlavně zažijeme hodně zábavy!

              Během září jsme společně také oslavili zajímavé dny jako například Mezinárodní den čokolády, kdy na děti čekaly soutěže a v závěru sladká odměna. Také jsme tvořili mandaly na Den malování mandal nebo si povídali o svatém Václavu.

              Malovali jsme, vyráběli, hráli hry na školní zahradě, naučili se nové deskové hry, háčkovali, četli jsme a spoustu dalšího. Na konci měsíce jsme doputovali na ostrov přátelství, kde jsme plnili úkoly a hledali odměnu.

               

              Vychovatelka Karolína Chmelařová

            • Po stopách Trnavského běhu

            •  

              FOTOGALERIE

               

              Ve čtvrtek 5.10. jsme se vypravili na závod v přespolním běhu do Trnavy. Z naší školy závodilo celkem 22 dětí. Všichni závodníci ze sebe vydali na trati maximum a zaslouží si opravdu velikánskou pochvalu! Přivezli jsme několik cenných kovů. Zlatou medaili si přivezli Laura Pechalová (1.roč.), Eliška Šujanová (3. roč.) a Oldřich Kalivoda (3. roč.). Pro stříbrnou medaili si doběhla Eliška Vrlová (3.roč.) a bronz pak pověsili na krk Magdaléna Kalivodová (1.roč), Jakub Cholasta (2. roč.), Beáta Kovářová (3.roč.) a Ema Hořínková (5.roč.). 

              Krásné 4. místo obsadila (i po společném pádu s Magdalénkou na startu) Dominika Žákovská a do pátého místa se vešla i Dominika Křížová. 

              Sportu zdar!

               

              Vaše paní učitelky

               

          • Září v MŠ
            • Září v MŠ

            • FOTOGALERIE

              V měsíci září jsme přivítali nové děti v naší mateřské škole. Adaptace proběhla v klidu a pohodě. Nově příchozí děti si poměrně rychle zvykly na nové prostředí. Dokonce i ti nejmenší se již zapojují při výuce mezi ostatní.

              Přidáváme fotografie na téma Podzim.

               

              Vaše paní učitelky

               

            • Svatý Václav

            • Zítra je státní svátek - Den české státnosti, proto nás celý dnešní den provázelo téma sv. Václava - patrona české země. Žáci v českém jazyce psali běhací diktát na témata, která jsou se sv. Václavem spojena. Menší děti četly a poslouchaly příběh z knihy Chaloupka na vršku. Hudební výchova byla opět propojena s naším symbolem českého státu. Všichni se seznámili s textem Svatováclavského chorálu, poté jsme se společně zaposlouchali do samotného chorálu. Na závěr jsme se na boomwhackery i zvonečky naučili skladbu zahrát.

              Vaše paní učitelky

            • Drakiáda

            • Unie rodičů při ZŠ a MŠ Veselá v neděli 8. 10. 2023 opět pořádá Drakiádu na fotbalovém hřišti na Veselé. Akce začíná od 14:00 hod. Letos se můžete také těšit na dravce ze Záchranného centra v Hošťálkové a na spoustu skvělých soutěží.

              Všichni jste srdečně zváni!

              Unie rodičů

          • Šablony OP JAK v ZŠ a MŠ Veselá
            • Šablony OP JAK v ZŠ a MŠ Veselá

            • Od 1. 9. 2023 se naše škola zapojila do dotačního Operačního programu Jana Amose Komenského, který podporuje zvyšování kvality a inkluzivity ve vzdělávání.

              Ve Veselé škole realizujeme tyto aktivity:

              • Školní asistent MŠ
              • Vzdělávání pracovníků ve vzdělávání MŠ
              • Odborně zaměřená tematická a komunitní setkávání v MŠ
              • Školní asistent ZŠ
              • Vzdělávání pracovníků ve vzdělávání ZŠ
              • Odborně zaměřená tematická a komunitní setkávání v ZŠ
              • Vzdělávání pracovníků ve vzdělávání ŠD
              • Spolupráce pracovníků ve vzdělávání ŠD
              • Inovativní vzdělávání účastníků zájmového vzdělávání v ŠD

              Více informací naleznete zde.

               

          • Divadelní představení: Hasičská pohádka
            • Divadelní představení: Hasičská pohádka

            • FOTOGALERIE

              Na čtvrtek 21. 9. se děti z MŠ i první třídy velmi těšily. Zavítalo k nám již podruhé „Divadlo Plyšového medvídka“, tentokrát s Hasičskou pohádkou. Příběh vyprávěl o Honzovi – hasiči, který zachraňoval před požárem i vodou nejenom lidi, ale i zvířátka. Pohádka byla proložena hudebním doprovodem, písněmi, velmi pěknými loutkami i kulisami.

              Těšíme se na další pohádku.

               

              Vaše paní učitelky

          • Naši noví prvňáčci
            • Naši noví prvňáčci

            • FOTOGALERIE

              Noví prvňáčci si ve škole velmi rychle zvykli. Snaží se společně spolupracovat a pomáhat si. Už se učíme první písmeno a každý žáček zkoušel prezentovat před třídou to, co k danému písmenu nakreslil. Určujeme počet prvků do 5, zkoušíme i do 10. Zvládli jsme natrénovat a zahrát pohádku O velké řepě i dalším dětem ze školy. Při učení nejen sedíme, máme rádi úkoly na chodbě a různé pohybové hry. Taky používáme interaktivní tabuli a tablety. Ve škole se všem daří.

              Martina Vajďáková

          • Třídní pravidla
            • Třídní pravidla

            • FOTOGALERIE

               

              V uplynulém týdnu každá třída pracovala na tom, jak si nastavit pravidla, aby nám spolu bylo ve třídě dobře. Děti se tohoto úkolu zhostily velmi zodpovědně. Debatovali jsme o tom, "co" a "proč" by někomu mohlo vadit a jak bychom se měli nebo mohli v různých situacích zachovat. Děti jsou mnohdy více empatické než bychom si my dospěláci dokázali představit. Tato pravidla budeme ctít celý školní rok a určitě i po té...:)

              Vaše paní učitelky

          • Domečky pro skřítky
            • Domečky pro skřítky

            • FOTOGALERIE

               

              V pátek 8.9. jsme se opět vydali na slíbenou procházku do lesa, abychom dostavěli lesním skřítkům a jiným lesním kamarádům domečky. Děti se na páteční stavení moc těšily. Jak se jim jejich týmové snažení povedlo se můžete podívat ve fotogalerii😊.

              Vaše paní učitelky

               

          • Den vítězů - McDonald´s cup
            • Den vítězů - McDonald´s cup

            • FOTOGRAFIE

              Ve čtvrtek 7. 9. 2023 nastal dlouho očekávaný den pro naše malé fotbalisty, kteří se konečně dočkali další odměny za své vítězství v McDonald ´s cupu. Společně s trenéry jsme se vydali na výlet do Prahy, kde nás čekal skvěle připravený program. Po příjezdu vlaku jsme měli krátkou chvíli na prohlídku Václavského náměstí, poté nás vyzvedl autobus, následovalo ubytování v hotelu Meritum a přesun na Strahov do sídla FAČR. Na krásně upraveném hřišti na nás již čekali profesionální trenéři, kteří si pro nás připravili tréninkovou jednotku. Po tréninku jsme s nimi měli krátkou diskusi v tiskovém sále, dále jsme pokračovali prohlídkou Síně slávy českého fotbalu.

              Po náročném tréninku dětem pěkně vyhládlo, a tak jim organizátoři zajistili večeři v restauraci hlavního sponzora. Po občerstvení jsme se společně s dalšími týmy vydali na stadion do Edenu, kde jsme zhlédli fotbalové utkání našeho reprezentačního týmu s Albánií.

              V pátek po snídani jsme se opět vydali do sídla FAČR, kde jsme netrpělivě očekávali příjezd našich reprezentantů, kteří nám věnovali chvilku před svým tréninkem, dětem se všichni hráči ochotně podepisovali a fotili se s nimi. Poté jsme mohli sledovat jejich trénink pod vedením reprezentačních trenérů.

              Velmi děkujeme celému organizačnímu týmu McDonald's Cup za nezapomenutelné zážitky! Velké díky patří především Václavu Vorlovi z IMA Production, Michalu Blažejovi z FAČR a také našim klubovým trenérům Tomáši Křížkovi a Miroslavu Čočkovi.

              Petra Slováčková

               

          • Předškoláci poprvé v ZŠ
            • Předškoláci poprvé v ZŠ

            • FOTOGALERIE

              Stejně jako loni, i letos připravujeme předškolní děti na vstup do ZŠ. Zařazujeme logopedická cvičení a hravou formou děti motivujeme správně vyslovovat. Využíváme k tomu různé pomůcky i obrázky. Dechová i grafomotorická cvičení přispívají k uvolnění ruky při kreslení, netlačení na podložku se správným uchopením psacího i kreslícího nástroje. Takto s dětmi předškolního věku pracujeme 2x týdně v základní škole. Máme možnost se jim věnovat individuálněji, jelikož máme 9 předškoláků tento školní rok. Děti školu rády navštěvují a těší se vždy na den, kdy budou ve škole zase plnit nové úkoly.

              Vaše paní učitelky